Hírek

Befejeződött az Intenzív agrotechnikai és takarmányozás technológiai rendszer fejlesztése a Sárkeresztesi Mg Zrt-nél

 

 

2014. május 31.


 

A Sárkeresztesi Mg Zrt. 103 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a „Vállalatok komplex technológiai innovációjának támogatása” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében.  A 190 millió forint összköltségvetésű beruházásból korszerű növénytermesztési és takarmányozás technológiai fejlesztés valósulhatott meg.

 

A fejlesztéssel a cég ökológiai termesztési eljárásokban bevezetett technológiai elemeket (akane, biofluid, PI víz) alkalmaz a növénytermesztésben. A szarvasmarha takarmányozásban egy merőben új intenzív takarmány előállítási, feldolgozási technológia és rendszer került kialakításra, mely jobb beltartalmi és élettani értékekkel rendelkező takarmány kultúrák és egyéb takarmány kiegészítők (alga) bevonásával ért el jobb egészségi, élettani és jóléti állapotot a meglévő állománynál.

 

A projekt megvalósítása során a fejlesztéshez szükséges gépeket szereztünk be, anyagköltsége, laborvizsgálatokat,  és bérköltséget finanszíroztunk.

A megvalósítást 2012. június 04-én kezdtük meg, mely  2014. május 31-én fejeződött be.

 

A megvalósítás helyszíne: 8051 Sárkeresztes, Béke tér 2. és Moha, 052/4 hrsz

 

Fejlesztés

A projekt az Európai Unió 

támogatásával, az Európai

Regionális Fejlesztési Alap

társfinanszírozásával valósul

meg.

https://ujszechenyiterv.gov.hu/

GOP-1.3.1-11/A-2012-0085

 

Intenzív takarmányozási technológia rendszer a mezőgazdaság és az  élelmiszeripar területén Sárkeresztesen.

                                                          

A Sárkeresztesi Mg. Zrt  a Moha 052/4 hrsz-i számon működő telepére az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében „Intenzív agrotechnikai és Takarmányozás technológia rendszer fejlesztése” című pályázatot nyert el.

 

Intenzív takarmányozási technológiai  rendszer a mezőgazdaság és élelmiszeripar  területén, hazai,  és akár nemzetközi piacon az egyedi termelési eljárások és speciális mezőgazdasági termékek közt jelenet újdonságot.

 

A  projekt  keretében  a komplex takarmányozási technológiai rendszer kialakítása,  a szarvasmarha állomány PI vizes itatása  , valamint  az itatási kísérlet  hatásainak elemzése a cél. A PI vízzel való itatás során az állatok általános egészségi állapotát és a termelésben eltöltött élettartamukat, állategészségügyi és állatjóléti hatásait is kell megfigyelni.  Az állomány teherbíró képességét, stressz-érzékenységét,az immunrendszerre , a sejtekre –szövetekre   gyakorolt hatásának elemzése is a  kitűzött  feladatok közétartozik.

Az egészséges táplálkozás napjainkban kiemelt fontosságú , ezért az  újonnan  bevezetett speciális itatási és takarmányozási technológia  hatását a tejre, mennyiség-és minőség vonatkozásában , és annak beltartalmi értékeire gyakorolt hatásait számszerűsítésének érdekében, külső laboratóriumi szolgáltatók által  folyamatosan történő vizsgálatok alapján  értékelik ki.

 

A projekt megvalósításán  5 fő  tevékenykedik, akik a pályázat zárásáig a szakmai hátteret biztosítják.

A gazdaság  az eddig is folyamatosan fejlesztett, bővített  gépparkját  a pályázat keretében az alábbi speciális, intenzív takarmány előállításhoz, talaj és vetőmag kezeléshez szükséges egyedi technológiai rendszerekkel , berendezésekkel  egészíti ki:

-speciális injektáló – szippantós tartály  /Akane és biofluid talajkezelő szer talajba juttatásához/

-PI víz gyártó és aktiváló berendezések /talaj és vetőmag kezeléshez és itatáshoz szükséges PI víz előállítása/

-etető és keverőkocsi

A részprojekt kapcsán  beszerzésre és felhasználásra kerültnek  a  termőtalaj és vetőmag kezeléséhez Akane fito , Akane fluid, Biofluid  tápoldatok kondicionálók.

A takarmánytermesztés során kísérleti jelleggel  kezelésre került    200 ha  őszi búza  és 400 ha  kukorica  . A termelési területen vetést megelőzően   speciális PI vizes  , Akane és Biofluid oldatos  talaj és vetőmag  előkészítés  történik majd. A pályázat megvalósulásának szakasza 2012. június-2013. december.

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége:
MAG - Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. 1139 Budapest, Váci út 83.

https://magzrt.hu/